Az Ön kosara üres!

Egyedi Sidas talpbetét futáshoz

A talpbetét- Konfekcióból egyedi

A legjobb futócipők sem tükrözik a futó egyedi lábigényeit, azaz egy szuper cipő komfortja is fokozható. Aki a lábára tökéletesen illeszkedő futócipőt szeretne, annak személyre szabott lábbelire volna szüksége, ám ezt a gyártók kevéssé akceptálják… Az 1975-ben alapított francia Sidas egyedi, lábra készülő cipőbetétet fejlesztett ki, és később ezen belül is speciális sport talpbetéteket alakított ki.

Miért van erre szükség? – teszik fel okkal a kérdést.

Életünk során testünk nagy statikai terhelésnek van kitéve, ami sportoláskor a többszörösére nő. Ennek hatására különféle deformitások keletkeznek végtagjainkon és gerincünkön, amelyek azontúl, hogy további problémákat okozhatnak, befolyásolják terhelhetőségünket, fáradékonyságunkat. Ezeket a tényezőket igyekszik minimalizálni egy jól elkészített, az adott lábnak megfelelő és az anatómiai sajátosságokat optimálisan figyelembe vevő sport vagy futó talpbetét. A láb helytelen mozgása, tartása további fájdalmakat okozhat a térd- és csípőízületben, gerincdeformitáshoz vezethet, sőt a vállban vagy a nyaknál is megváltoztathatja a helyes testtartást. A lábfej megfelelő alátámasztása, a terhelés elosztása elősegíti a helyes tartás kialakítását.

Mitől futó?

  • A hagyományos utcai cipőbe készülő talpbetéttől eltérő anyagból készül, amely jelentősen csökkenti a lábat érő ütéseket, fokozza a futócipő egészségvédő szerepét.
  • A hagyományos betétnél rugalmasabb, az intenzív mozgás miatt jóval flexibilisebb.
  • A futóbetétnek elsősorban nem korrekciós funkciója van, igyekszik alkalmazkodni az adott láb sajátosságaihoz anélkül, hogy az anatómiai szempontokat figyelmen kívül hagyná. Sok betét törekszik anatómiai tökéletességre, de használhatatlan a futás során, mert a ráerőltetett helyzetet mozgás közben nem tolerálja a lábunk, így ez további sérülések, fájdalmak kialakulásához vezethet.
  • A testre szabott kialakítás miatt növeli a komfortérzetet futás közben, mivel „sajátunkká tett” cipőben mozoghatunk!
  • Antibakteriális, izzadságszívó, prémium anyagú felső borítás.

Hogyan lesz egyedi?

A futóbetét készítésekor a lábálláshoz választott futócipőtípus használható marad a pluszbetét behelyezésekor, mivel a talpbetét finomhangolást jelent a láb számára, alkalmazkodik a cipőhöz is, de természetesen elsősorban a lábhoz. A talpbetétet készíthetjük újonnan vásárolt vagy használatban lévő futócipőbe is. 

A betét készítése a lábtípus-meghatározással kezdődik. A podoszkóp nevű eszköz segítségével lábméretet vesznek, valamint „térképet” készítenek a láb leginkább igénybe vett nyomáspontjairól. A lábnak megfelelő méretű talpbetétet mintavétel után hőkezeléssel teljesen egyedivé formázzák. 

A láb formájának levétele után meglágyított talpbetét teljesen a láb alakjára formálható, végül a betétet a cipőbe illesztve annak alakjához igazítják. A kész talpbetét ezután a futócipő meglévő betétjének helyére kerül. A betét elkészítése 20-30 perc, nem kell rá hetekig várni, egyedi igényeket szolgál. Nemcsak a sérüléseket előzhetjük meg vele, hanem terhelhetőségünket is növelhetjük, bizonyos izmok az eddigi helytelen testhelyzet miatti fáradási idejét időben kitolhatjuk.

A Sidas egyedi futó-talpbetétet a Nyúlcipőbolt óbudai üzletében készítik. Érdekel? Foglalj időpontot most!  

Szöveg: Krekács László