Az Ön kosara üres!

Méretválasztás

A futócipők méretezése eltér az utcai cipőkétől.

Nagyon sok - főleg kezdő - futó nem mer nagyobb cipőt venni, mint amekkora a láb hossza. Ez nagy hiba, mert a passzos, kicsi cipővel további problémák adóthatnak. Általában elmondható, hogy futócipőnél a normál utcai lábmérethez képest - távtól és futócipő modelltől függően - minimum fél-egy, de esetenként kettő-kettő és fél mérettel is nagyobb cipőre van szükség. A verseny, félverseny cipők általában kisebb kaptafára készülnek. Itt tehát a normál edző cipőhöz képes érdemes még egy fél méretet ráhagyni, főleg, ha hosszú távra szánjuk. A rövidebb távot futóknál elég a kisebb hely a futócipőben, de náluk sem érhet végig a láb teljesen a cipőben.

Miért is kell nagyobb méretű futócipő?

  • A futás során, az ellépés fázisában a cipő a lábhoz képest rövidül. Kicsi cipőnél ez azt eredményezi, hogy a lábujjak odanyomódnak a cipő orrához és a körmöt megnyomja a cipő, azok bevérezhetnek esetleg később le is eshetnek.

  • A táv növekedésével a láb mérete nőhet, a lábfej megdagad, ez ugyanazt a problémát veti fel, mint az előző eset, plusz így még az is előfordulhat, hogy a cipőt szélességben is szűknek érezzük, oldal irányban is nyom, ami nagyon kényelmetlen szorító érzést okozhat, akadályozza a véráramlást, elszoríthatja a lábat.

A további szempontok közül érdemes megemlítenünk, hogy mennyire széles a láb, van-e valamilyen extra probléma(pl. kinövés, stb...). A talp melyik részével ér talajt a futó, a testsúlyt, a felületet, ahol futunk, a futás sebességét és persze a futótávot is. A fenti tényezők is befolyásolják, hogy kinek, melyik futócipő ajánlható, de ehhez persze nemcsak a lábat és az alapvető információkat kell tudnunk, ismerni kell a cipőket, azok felépítését, minőségi kategóriáit is. A cipő vásárlásnál nem szabad rohanni, sznjunk rá elég időt, ne zárás előtt 10 perccel érkezzünk, hanem legalább fél-egy órát adjunk magunknak a döntésre. Ennek ellenére a megfelelő információ birtokában sokszor előfordul, hogy rögtön olyan cipőt tudunk ajánlani, amely az első pillanatban "hozzánő" a futóhoz.